Konsalting

Još juna 1989. godine jedan od osnivača YU-BI-KA, poznat kao izvanredan tv producent i organizator, po zadatku direkcije TV Beograd u roku od 10 dana uspostavlja tehnički, produkcioni i programski sistem poznat pod nazivom "Treći kanal".

"Treći kanal" je zamisljen kao alternativni program za dva zvanična programa TV Beograd. Funkcionisao je kao posebna celina, van sistema beogradske televizije. Imao je "sopstvenu" tehniku (pozajmljenu), produkciono-redakcijski prostor (iznajmljen), svi saradnici honorarno angažovani oko projekta po svojoj volji.

Treći kanal se finansirao isključivo prihodom od emitovanih reklama i komercijalnih programa, što je bio jedinstven slučaj na teritoriji bivše Jugoslavije. U prvih devet meseci emitovanja po 11 sati programa svaki dan (od 14.00 do 01.00), funkcionisao je pod direktnom privatnom kontrolom producenta i glavnog urednika sa velikim programskim uspehom i pozitivnim finansijskim rezultatima.

Na osnovu ovog iskustva i ranijeg rada na mnogim velikim manifestacijama (ZOI Sarajevo '84 i drugi međunardni skupovi manifestacije) pružali smo konsalting-usluge i drugim tv stanicama (sa manje ili više angažovanja) kao što su:

  • TV Politika (programsko-produkcioni saveti direkciji)
  • Osnivanje TV Galaksija u Čačku (izrada početnog elaborata za projekat lokalne tv stanice)
  • Izrada detaljnog projekta za program i produkciju jedne nove televizije na teritoriji bivše Jugoslavije po narudžbini Savezne vlade. (Kasnije, delimično po tom projektu realizovan je projekat YUTEL)
  • Izrada pisanih projekata za više lokalnih-gradskih tv stanica u republici Srbiji
  • Od samog početka do kompletnog uvođenja u dvadesetčetvorosatni program, rad na konsaltingu i realizaciji uspostavljanja tehničko-produkcione baze i programskog sistema za BK Telekom televiziju. (rad u periodu od juna 1994. do februara 1996. godine)
  • Od aprila 1998. godine do uvođenja u redovan dvadesetčetvorosatni program, kompletan konsalting sa izvrsnom produkcijom i rukovođenjem celim sistemom (kraj marta 2000. godine) za SJU RTJ - Televizija Jugoslavija kasnije nazvana "YU Info" kanal.

Da napomenemo, ovi zadaci podrazumevaju kompletnu realizaciju poslova iz domena osmišljavanja programa, produkcionih potreba, količine i sastava tehničkih kapaciteta, uspostavljanje sistema distribucije i kontribucije programa, angažovanje i izbor kadrova do njihovih isplata, svi poslovi organizacije jednog srednjeg i veoma strukturno ozbiljnog preduzeća do prelaska tih poslova u "ruke" novoformiranog stalno zaposlenog tima profesionalaca.