Mračna strana digitalnog sveta

Računari. Svuda su oko nas. I u našim domovima, na radnim mestima, u kancelarijama, fabrikama. U prodavnici nam računar štampa račun, u banci izdaje novac. Iza mnogih stvari na koje smo se navikli u modernom svetu stoji neka digitalna naprava, neki hardver pokretan softverom i koji neumorno brine o nečemu, važnom za nas. Velikim delom našeg života upravljaju računari, mi im se prepuštamo, a da zapravo ne znamo koliko je sve to bezbedno.

Serija „Mračna strana digitalnog sveta“ se bavi upravo ovom problemima. U njenih trinaest epizoda saznaćete:

Šta su računarski virusi, kako nastaju, ko ih pravi. Šta sve mogu da urade vašem računaru i podacima.

Verovatno niste znali da većina savremenih virusa potiče od organizovanog kriminala. To je tajna brižljivo čuvana od oččiju javnosti, ali postoje procene da količina novca koja se obrće u ilegalnim poslovima na Internetu po svom obimu dostiže količinu novca iz svetske trgovine drogom

Serija se takođe bavi i antivirusnim programima. Kako rade, koje su razlike između njih i koja su im ograničenja. Šta je važno da znate prilikom rada sa ovim programima.

Naravno tu je i pitanje piraterije. O tome se najčešće ne razmišlja, ali korišćenjem piratskih sadržaja, bilo da je u pitanju muzika, filmovi, bilo softver, veoma mnogo rizikujemo. U ovoj seriji saznaćete i zašto.

Krađa identiteta je jedan od najunosnijih poslova sajber kriminala. Šta je to tačno i koliko je opasno, imaćete prilike de se uverite u šestoj epizodi koja obrađuje upravo ovu tematiku.

Intrigantno je i neizbežno pitanje hakera. Ko su oni? Moderne verzije Robina Huda, buntovnici, sa i bez razloga ili moderni kriminalci čiji je jedini cilj da se domognu pristupa vašem bankovnom računu.

Moderno poslovanje je danas nezamislivo bez korišćenja računara. Stotine i hiljade računara, radnih stanica i servera po preduzećima svakog dana obavljaju mnoštvo poslova, automatizujući i ubrzavajući ono za šta je čoveku bilo potrebno veoma mnogo vremena i truda. Sve češće se međutim postavlja pitanje u kojoj meri tolika zavisnost od informatičkih usluga predstavlja ahilovu petu?

Takođe, sa masovnim korišćenjem prenosivih računara i mobilnih telefona, pitanje bezbednosti podataka i u ovoj oblasti postaje veoma složeno. U seriji „Mračna strana digitalnog sveta“ saznaćete zašto i sama mogućnost prenošenja računarskih resursa i njihovog priključenja u različite mreže, stručnjake za računarsku bezbednost dovodi do očaja.

I konačno poslednji, ali prema statistikama najopasniji faktor u savremenom digitalnom svetu: ljudski faktor! Šta sve čovek može da uradi iz neznanja ili namerno? Kako I najopsežnije tehničke mere zaštite padaju pred čovekom, pred njegovom kreativnošću da uradi nešto naopako i destruktivno. Koliko je sve to kritično i možemo li se uopšte zaštititi.

O ovim i mnogim drugim pitanjima iz ove zanimljive oblasti govore domaći i strani stručnjaci za bezbednost. Specijalni gost serije Jegenij Kasperski.