Rat, revolucija, gerila

U ovom trenutku u gotovo polovini sveta vode se ratovi, manjeg ili većeg intenziteta. Negde se dižu revolucije, negde se vodi gerilski rat, negde države ratuju jedna protiv druge. Svaki od tih ratova ima svojih specifičnosti, junaka, vođa i naroda koji u njima učestvuju. Iza svakog stoji vrlo jak ideološki ili nacionalni stav.

11 neverovatnih priča o modernim ratovima, njihovim razlozima, načinima na koji se vode i ljudima koji iza svega stoje.

„Avganistan – Sovjetsko iskustvo”, Afgan – the Soviet Experience (40 min.)

Rusko-afganistanski rat iz perspektive ruskih vojnika. Sa posebnom dozvolom ruskog generalštaba, ekipa je imala neograničen pristup ratnim položajima i vojsci u akciji. Uzbuđujuća priča o tome kako su ruski vojnici doživljavali i preživljavali ovaj rat.

„Naša Amerika”, Our America (2x45min.)

Tek izašla iz tinejdžerskih godina, Magali se pridružila bataljonu sandinista u Nikaragvi. Revoluciji vođenoj mladim idealistima. 25 godina kasnije, ponovo u Nikaragvi, sve je potpuno promenjeno. Mladi idealisti progonjeni očajem. Šta se dogodilo sa njihovim snom o pravdi?

„Če Gevara”, Che Guevara (46 min.)

Priča o čuvenom revolucionaru koji je poginuo u Boliviji, lična perspektiva beskompromisnog borca, privatne fotografije i razgovori sa prijateljima daju sliku o čoveku iz drugačije perspektive.

„Uspomene iz raja”, Memories of paradise (50 min.)

Peruanski gradić Raj, nekada je i bio tropski raj u džungli. Osnovan od strane preživelih iz katastrofalnog zemljotresa, bio je njihov san o lepoj budućnosti. Sve dok u jednom trenutku grad nisu zauzele trupe narko-bosova i maoističkih gerilaca. Ovo je njihova potresna priča.

„Somalija – pad crnog jastreba”, Black Howk Down (56 min.)

Sve je počelo kao humanitarna misija da se nahrane gladni u Somaliji. Kako su američki vojnici završili ubijajući one koje su došli da spasu? Napet film koji uključuje snimke komunikacije sa 2 oborena helikoptera i misiju spašavanja.

„Istočni Timor – dug put do slobode”, Long Road to Freedom (55 min.)

Neispričana priča o borbi Istočnog Timora za nezavisnost. Dileme gerilskog pokreta i iskustvo predhodne portugalske dominacije naterali su ih da igraju dugačku igru za osamostaljenje od Indonezije.

„Čečenija – gorštaci i sveti ratovi”, Mountain Men and Holywars (55 min.)

Pod Samilom basajevim Čečenija je pribegla terorizmu, kidnapovanjima i brutalno gerilskom ratovanju u borbi za slobodu. U 19. veku, još jedan Samil vodio je borbu za stvaranje islamske Čečenije na isti taj način. Progonjen kao terorista, slavljen kao heroj od strane svoga naroda.

„Gruzija – posle revolucija”, After the Revolution (21 min.)

Šta i kako u zemlji koja je izašla iz velikog Sovjetskog Saveza, kroz istoriju imala dugu tradiciju nezavisnosti. Stara hrišćanska kultura i veliki animozitet između gruzina i rusa u pojedinim delovima zemlje. Šta su uticaji NATO i velike Rusije??

„Rabini u Palestini”, Rabbis in Palestine (45 min.)

Svakodnevno rabini Arik i Džeremi napuštaju udobnost svojih domova u Izraelu i odlaze da pomažu Palestincima na zapadnoj obali. Pokušavaju da ukažu na nepravdu okupacije i istovremeno razbiju uvrežene predrasude o Palestincima. Da li je moguće da će to dovesti do neke promene?

„Ubiti ili ne ubiti”, Killing Dilemma (52 min.)

Oni su elitne ubice u ime Izraela, pronalaze i uništavaju teroristička uporišta, ali kako se ti borbeni piloti osećaju u trenutku kada treba da povuku okidač? Sve veći broj njih odbija da izvrši naređenja kada su u pitanju bombardovanja civilnih ciljeva. Na koji način oni zaista rešavaju svoju ubilačku dilemu?

„Gušenje medija”, Blackout (58 min.)

Kako je to biti američki vojnik u Iraku? Kako izgleda život kada te oni koje si navodno, došao da oslobodiš svakodnevno napadaju, kada ti prijatelji ginu pred tvojim očima? Neki od tih vojnika nisu videli svoje porodice godinama, ovo su neke od njihovih ličnih priča.